Sju traditionella mathak i Istanbul
Ankara är Turkiets huvudstad men trots detta är det Istanbul som är störst med över 14 miljoner invånare och det är även en stad som lockar många turister. En särskilt besökt del är basar-distriktet där det finns en salig blandning av butiksägare, hantverkare, lokala besökare och även matstånd med många traditionella maträtter (samt några mindre traditionella för den modiga). Vill du få tag på den bästa kebaben, eller Döner kebap, rekommenderar många i distriktet att gå till Şahin Usta. Han erbjuder en billig och fantastiskt god lammkebab i bröd med tomat, lök och en generös mängd sumak. Ett strålande lunchalternativ! Ett vegetariskt alternativ är äggplanta och röd paprika fyllda med ris och örter, även kallat dolmasi. Den bästa hittar du på Gazientep Burç Ocakbaşi. Ett omåttligt populärt ställe, men väl värt väntan, är Aynen Dürüm. Här kan du beställa en dürüm, vilket nästan är som en wrap fylld med kött. Den populäraste är med kyckling och sedan kan du själv krydda den med valfria grönsaker och kryddor från gör-det-själv-disken. Den bästa och även billigaste pizzan kan du få tag i om du lyckas hitta Pak Pide & Pizza Salonu. Det är ett undanskymt hak som du hittar bakom den historiska Büyük Valide Han. Om du är ute efter något sött är det självklara valet Turkish Delight, eller lokum. Vackert inslagna gör de även för en utm ärkt souvenir till en som stannat hemma. Försök ta dig förbi de första, dyra stånden som mestadels är turistfällor och sök dig till den mindre basaren. Här hittar du med lite tur Altan Şekerleme som producerat färskt och fint godis sedan 1865. En annan populär sötsak är den traditionella baklavan. Gjord på smör, socker, filodeg och nötter tycks det vara en tämligen simpel konfekt men självklart finns det någon som gör det bäst. Även här får man se upp för turistfällor och söka sig till lokalbefolkningens favorit som är Develı Baklava. Det krävs mod att testa drycken som sägs ge ”både styrka och mandom”. Vefa Bozacısı är en välkänd bar i basar-distriktet som erbjuder en vackert kaklad inredning, trevlig personal samt husets special – boza. Det är en dryck gjord på vatten, socker och jäst korn som påminner lite om avloppsvatten till utseendet men med en tjockare konsistens. Den toppas med kikärter och en nypa kanel och det krävs verklig styrka att dricka upp hela.